Securebit.Ro



13 oct. 2010

Functionara grasa si nervoasa

Eu sunt unul dintre nefericitii care stiu despre ce vorbesc! Ca orice alt cetatean cinstit si de lege iubitor (=/= interlop, politician etc.) am fost de-a lungul timpului, de multe ori, in fata ghiseului.
Dar pentru ca ..... am lucrat si in spatele ghiseului...am vazut si capul si pajura!
De ce în spatele ghiseului se gaseste de cele mai multe ori o functionara grasa si nervoasa???? Este o chestie istorica!
Relatia cu statul a fost tot timpul obligatorie! Statul nu a avut nevoie niciodata un reprezentant de vanzari care sa se ocupe de marketingul serviciilor pe care (el, statul) le presteaza!

Astfel, angajatul la stat a avut intotdeauna clienti! Unii clienti sunt mai grabiti si mai prosperi decat altii si acestia au incercat (si-au reusit) sa-si foloseasca propseritatea pentru a imbunatati eficienta prestatorului de la ghiseu. Veti spune ca functionarul este vinovat pentru ca a acceptat stimularea, ca nu trebuia sa fie nevoie de o stimulare pentru a-si indeplini atributiile.

Ehei, nu spun ca este mereu cazul insa sa ne imaginam, un functionar care isi face treaba exemplar, vine la serviciu si din cele 8 ore pontate isi petrece 7 1/2 in slujba cetateanului indeplinindusi atributiile cu maxima eficacitate.
Apoi apare ispita.
Daca cedeaza, (si multi cedeaza)inseamna ca pentru a putea favoriza un petent trebuie sa defavorizeze altul, si astfel, iata ce s-a obtinut: (1) spaga si (2) servicii de proasta calitate pentru cei fara stimuli printre acte!
Si, daca merge o data, petentul prosper va mai incerca o data si va spune si prietenului sau cum a reusit. Pretenul prosperului este la randul sau prospersi va va incerca, la randul lui sa obtina tratamen special. Aceste situatii repetate de-a lungul zecilor de ani, au format un sistem de lucru greu de dezradacinat. Odata inpamantenit, acest sistem (al "peschesului obligatoriu"), si dupa rostogolirea acestuia peste ani s-a format un cerc vicios greu de spart.
Acum participantii (de fiecare parte a ghiseului) nu mai evalueaza indivizii decat prin prisma sistemului. Exceptiile sunt minimalizate si ignorate, transformate incet, incet in rotite tocite ale sistemului.
Si iata cum si eu am devenit pentru perioada in care am stat in spatele ghiseului, "functionara grasa si nervoasa". Full stop.

2 comentarii:

  1. de ce nu o functionara slaba si nervoasa.... sri ca statul pe scaun... lateste umerii :))

    RăspundețiȘtergere
  2. @alina:
    Lateste umerii dar aplatizeaza circumvoluntiunile, creste iritarea (iritabilitatea) si ascute glasul!
    Ce sa zic... numai AVANTAJE!...

    RăspundețiȘtergere

Remember: cel mai rau nu este ca ni se intampla ci ca... ne-am obisnuit...