Securebit.Ro



21 oct. 2010

Tiganii, tiganii din tiganie... (sau din Romanie?)


Multi oameni sunt rasisti.
Sa le fie de bine, dar oare au dreptate ?

Oare e corect sa plecam de la prejudecati pentru a incepe sa cunostem o persoana (chiar si de etnie rroma)? De fapt, in functie de nivelul rasismului din ficare din noi, unii nici nu vor sa ajunga sa cunoasca tigani...

E oare drept ? Sunt ei indreptatiti sau nedreptatiti ? Oare nu este ca si cum am acorda tuturor prezumtia de vinovatie ? Oare asta trebuie sa fie atitudinea omului: esti vinovat pana iti dovedesti nevinovatia ?
Oana, tu ce crezi ?
Oare atitudinea tarilor civilizate fata de romani (de etnie rroma sau nu) este datorata exclusiv tiganilor ?
Sa luam exemplul Frantei: oare francezii (cei care sunt impotriva romanilor) au ceva cu tiganii, sau cu romanii ??? Ai observat ca atunci cind se vorbeste despre derapajele pe care le comit conationalii nostrii pe alte meleaguri rareori se specifica etnia ? Este un semn al gradului de civilizatie la care au ajuns ei si al gradului de nesimtire in care ne zbatem noi!
Uite, citeam aici (www.infonews.ro) ca "Ţiganii din Franţa nu vor să fie confundaţi cu cei români". Unde e rasismul aici ?
Daca noi romanii, toti cetatenii tarii, am fi de o conduita ireprosabila si doar etnia rroma ar face problemele... oare strainii chiar nu ar putea sa faca diferenta ? Cred ca, de fapt, (si acum ma adresez celor mai rasisti dintre cititorii mei) nu exista nici o diferenta intre etniile care alcatuiesc poporul roman! Toti suntem o apa s-un pamant! Si, de fapt, nu suntem asa cum ne vedem noi ci asa cum ne vad EI!

4 comentarii:

  1. De acord, nu putem porni cu idei preconcepute legate despre tigani, rromi sau cum naiba le-o mai zice...sunt tigani ...si tigani, asa cum sunt roamani si romani. Am conoscut si tigani civilizati, oameni care muncesc, care au familii, insa prea putini.Totusi, cu totii ne-am lovit de nesimtirea lor, de tupeul si marsaviile lor. Nu putem sa mai inchidem ochii la ceea ce este mai mult decat evident.Eu una nu-mi doresc sa cunosc vreodata un tigan, si nu este o prejudecata, din contra este pur si simplu ceea ce simt in urma unor experiente de viata...Si da...cred ca atitudinea strainilor este exclusiv legata de ceea ce fac tiganii nostrii acolo. Am observat faptul ca presa straina face referire la cetatenii de origine romana, insa cred ca li se impune acest lucru, datorita faptului ca etnia este irelevanta. Nu pot afirma ca romanii sunt perfecti, insa majoritatea actelor vilente, a furturilor, a tupeului nesimtit si a marsaviilor provin de la acesti tigani, asta e parerea mea. Cel mai trist este faptul ca in tara noastra toti mai multi romani tind sa le copieze stilul de viata, gradul de civilizare (adica 0), cultura muzicala, limbajul si as putea sa continui. Singurul lucru cu adevarat bun la ei este solidaritatea, ceea ce romanilor le lipseste cu desavarsire.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Oana
    Hmmm...
    Pana la urma... Daca copilul este obraznic a cui este vina ? A copilului pentru ca s-a nascut obraznic sau a parintilor care l-au rasfatat ?
    Cred ca asa cum pararea ta se bazeaza pe experienta cu tigani, la fel si la ei: sunt produsul unei indelungate interactiuni cu "romanii"!
    Revin si-ntreb: copilul sau parintii?

    RăspundețiȘtergere
  3. O intrebare cu dublu sens, desi ai pe undeva dreptate...trebuia si se puteau face multe in privinta "copiilor nostrii". Insa uite, ni s-a impus acum cativa ani de catre unii mai civilizati si mai destepti sa nu mai marginalizam tiganii, sa aiba acces la educatie, cultura, etc. Li s-au oferit toate acestea si? Ce se intampla acum? Cei care ne aratau cu degetul ca suntem rasisti, au ajuns sa aplaude un seaman de-al lor in momentul in care acesta aplica o lectie de corectie mortala in plina strada unui roman, considerat tigan.
    La ceea ce ai spus tu "sunt produsul unei indelungate interactiuni cu "romanii" te contrazic! Tiganii nu sunt un produs al nostru, ei asa sunt de cand mama natura i-a fatat pe pamant, ei inspira ai respira lene, violenta, tupeu, murdarie, furt, inselatorie, dezgust. Pot continua...

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am nimic cu rromii deoarece ii consider egali cu noi ramanii, suntem toti oameni. Consider ca indiferent ce suntem, rromi sau romani, totul porneste de la educatia primita de la parinti.

    RăspundețiȘtergere

Remember: cel mai rau nu este ca ni se intampla ci ca... ne-am obisnuit...